Jak zařídit úsporné osvětlení v bytě? Jaké led osvětlení se vyplatí?

 


Mnozí z nás řeší, co s vysokými účty za elektřinu. Možností je nespočet a je vhodné je rozumně kombinovat- jedním z důležitých bodů jsou úsporné spotřebiče a osvětlení domácnosti. V tomto článku se konkrétně zaměříme na úsporné led osvětlení do bytu a jejich řešení tak, aby Vám pomáhaly snížit účty za elektrickou energii.

Má smysl měnit klasické žárovky za LED? Za jak dlouho se mi vrátí náklady.

LED žárovky jsou rozumnou náhradou klasických žárovek a v obchodech jsou vidět čím dál častěji. Určitě již máte některé i doma. Při LED osvětlení a samotných žárovek je ale třeba brát do úvahy několik faktů. Žárovky například na chodbě, ve spíži apod., kde svítíte každý den jen krátce, není třeba hned měnit za jejich led varianty, protože by byla úspora minimální. Ale pokud daná žárovka svítí alespoň půl hodiny denně, pak se Vám díky dnešním nízkým cenám led žárovek její výměna vrátí již cca za půl roku. A dále už jen šetříte, protože led žárovky mají dle typu cca 10x menší spotřebu elektrické energie, než jejich klasické varianty. Navíc mají mnohem delší životnost- je udáváno okolo 50 000 hodin, což je výrazně více, než v případě klasické žárovky (běžně se uvádí cca 1000 hodin svícení), takže šetříte 2x, protože nemusíte žárovky vyměňovat tak často.

Zdroj: https://svetla-elektro.cz/

Má smysl kupovat led svítidla s integrovanými led diodami?

Lákadlem mohou být v dnešní době nejrůznější led osvětlení interiéru s integrovanými led diodami, které není možné vyměnit. Mají taková světla smysl? Dne mého názoru jedině v případě, že jde o vyjímečné osvětlení, které ve Vašem interiéru opravdu chcete a ve verzi s výměnnými žárovkami jej nelze koupit. Ve všech dalších případech se těmto svítidlům vyhněte- ve světle se totiž mohou pokazit jak led žárovky, tak i připojená elektronika a pokud se to stane, tak jsou 2 možnosti. V lepším případě koupíte nové identické svítidlo (i když za mnohem vyšší cenu, než za samotnou žárovku) a relativně jednoduše jej vyměníte. Pokud už ale dané svítidlo nebude na trhu, budete muset sáhnout po jiném modelu, který bude mít mimo jiné jinak umístěné otvory pro uchycení, takže budete muset převrtávat díry ve stropě. A věřte, že něco takového několikrát za život dělat opravdu nechcete. Jak z hlediska nákladů, úspory času, tak i zodpovědnému chování k přírodě je jasně výhodnější měnit jen led žárovku, než celé led světlo.

Komentáře

  1. LED žárovky jsou podle mě věc, kde je sice dražší náklad na pořízení, nicméně šetří to fakt spoustu peněz. My jsme kupovali LED žárovky a musím teda říct, že jednak se mi líbí celkově to osvětlení, tak se mi pak samozřejmě líbí vyúčtování za elektřinu a energie celkově. :)

    OdpovědětVymazat

Okomentovat